România implementează mențiunea de calitate, facultativă – Produs Montan

Ministerul Agriculturii din România a anunțat că lucrează la punerea în aplicare a legislației europene privind utilizarea termenului de calitate “Produs Montan”. Euromontana a avut o contribuție importantă în elaborarea legislației europene menționate mai sus și este în prezent în urma punerii sale în aplicare în diferite țări europene.

Termenul-limită pentru punerea în aplicare a fost stabilită pentru luna mai 2016 în România. Mai multe tipuri de organizații au fost mobilizate pentru îndeplinirea sarcinii: Agenția Zona Montană, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor, Autoritatea Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, etc.

Ministrul Agriculturii Achim Irimescu, a declarat că dorește să definească produsele care ar putea beneficia de protecție la nivel european. Deoarece măsura are menirea de a crește valoarea adăugată a produselor de munte și de a proteja micii producători din zonele montane,  noul termen de calitate ar putea crește vânzările produselor cu până la 20% mai mult și să ofere astfel mai multe venituri pentru agricultori. Pentru diferențierea produselor montane de celelalte, este planificată crearea unui logo distinctiv, într-un mod similar Elveției. Autoritățile române sunt în prezent în contact cu Comisia Europeană pentru a vedea dacă le este permis statelor membre să asocieze un logo național la termenul calitativ opțional.

Fără categorie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*
Website