România implementează mențiunea de calitate, facultativă – Produs Montan

Ministerul Agriculturii din România a anunțat că lucrează la punerea în aplicare a legislației europene privind utilizarea termenului de calitate “Produs Montan”. Euromontana a avut o contribuție importantă în elaborarea legislației europene menționate mai sus și este în prezent în urma punerii sale în aplicare în diferite țări europene.

Termenul-limită pentru punerea în aplicare a fost stabilită pentru luna mai 2016 în România. Mai multe tipuri de organizații au fost mobilizate pentru îndeplinirea sarcinii: Agenția Zona Montană, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor, Autoritatea Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, etc.

Ministrul Agriculturii Achim Irimescu, a declarat că dorește să definească produsele care ar putea beneficia de protecție la nivel european. Deoarece măsura are menirea de a crește valoarea adăugată a produselor de munte și de a proteja micii producători din zonele montane,  noul termen de calitate ar putea crește vânzările produselor cu până la 20% mai mult și să ofere astfel mai multe venituri pentru agricultori. Pentru diferențierea produselor montane de celelalte, este planificată crearea unui logo distinctiv, într-un mod similar Elveției. Autoritățile române sunt în prezent în contact cu Comisia Europeană pentru a vedea dacă le este permis statelor membre să asocieze un logo național la termenul calitativ opțional.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*
*
Website

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.