Conferința “Pârtiile de schi şi pădurea. Legislaţia: între oportunitate şi precauţie“ (Băile Homorod – județul Harghita, 24-25 noiembrie 2016)

PCER

Dezvoltarea pârtiilor de schi din Carpaţii României devine un subiect de actualitate. La  apelul Asociaţiei Naţionale pentru Dezvoltare Rurală Montană – ROMONTANA și al Federaţiei Proprietarilor de Păduri şi Păşuni din România – NOSTRA SILVA au răspuns mai mulți reprezentanți ai societății civile, stakeholderi din mediul privat, parlamentari, dar și autorități locale și centrale.

În intervalul 24-25 noiembrie 2016, în staţiunea Băile Homorod din județul Harghita, a avut loc prima dezbatere dintr-o serie de evenimente pe acest subiect, organizată în cadrul proiectului “Întărirea capacităţii asociaţiilor de proprietari de păduri pentru un management forestier durabil” (Programul de Cooperare Elveţiano-Român).

Numărul mic al “autostrăzilor zăpezii”, un mare minus pentru turismul din România! Ţara noastră a rămas codaşa Europei la acest capitol care atrage sute de mii de turişti în alte ţări de pe continent. În momentul de faţă, în România se poate schia pe o distanţă de cca. 160 de kilometri de pârtie. Dacă facem o comparație cu alte state din Uniunea Europeană, asta înseamnă că avem pârtii cât o stațiune din Austria sau Franţa. Asta, deși condițiile din țara noastră ar permite amenajarea unor pârtii care să ne pună pe picior de egalitate cu cele două țări date ca exemplu. Situația trezește îngrijorare și determină societatea civilă să reacționeze. La dezbatere au fost puse în discuție principalele probleme legislative ce afectează atât dezvoltatorii, cât și iubitorii sporturilor de iarna. Subiectul care a stârnit cele mai multe reacţii a fost cel al legislaţiei.

ISTVAN TOKE, Federația “Nostra Silva”: “Este foarte greu să faci schi fără să ai pârtii de schi! Este absolut normal, la ora actuală, că cei mai mulţi români merg să schieze în Austria, Elveția, Italia sau Franţa şi, în acest timp, potenţialul care există în munţii României nu este utilizat. Una din marile probleme este că, în România, zonele în care există munţii se află în zona forestieră. În aceste condiţii, vrând-nevrând, trebuie să treacă prin fondul forestier. Scoaterea din fondul forestier este o problemă destul de spinoasă, complicată şi dificilă, nu numai prin prisma sumelor de bani ce trebuie plătite pentru scoatere, ci şi prin prisma faptului că există o abordare foarte negativă vis-a-vis de scoaterea din proprietate şi defrişări. Scoaterile nu înseamnă că se distruge pădurea şi suprafaţa lor, pentru că, la momentul actual, dezvoltatorul e obligat să compenseze cu alte suprafeţe de pădure.”

PETRE POPA, dezvoltator pârtii de schi: “Din punct de vedere al domeniului schiabil, la nivel naţional, potenţialul de dezvoltare este foarte mare. Din păcate, suntem rămaşi în urmă nu numai faţă de Occident, ci şi faţă de țările vecine concurente. Se poate face mult mai mult în acest domeniu. Depinde doar de noi să ne dezvoltăm țara.”

Blocajele pe care le întâmpină operatorii economici din domeniu sunt greu explicabile printr-un raţionament simplu.

GHEORGHE FÂRLAN, preşedintele Obştii “Banca Gilortul Novaci”: “Am văzut cu ochii noştrii că nu se doreşte acest lucru, pentru faptul că am împiedica dezvoltarea turismului, adică profiturile să nu mai vină din alte zone din ţară, ci să rămână acolo unde sunt, spre exemplu în zona Valea Prahovei.”

Pentru exemplificare, în staţiunea Risoul din Franţa sunt 180 de kilometri de pârtii şi funcţionează 116 tunuri de zăpadă şi 50 de aparate de instalaţii de transport pe cablu. Un alt domeniu schiabil din Franta, Les Trois Valles, însumează circa 600 de kilometri de pârtii. În Austria, landul Salzburg are 22 de regiuni de schi cu 1.700 kilometri de pârtii. În cei 22.000 de kilometri de pârtie din cele peste 800 de staţiuni montane s-au investit sute de milioane de euro. Austriecii au pariat pe piste nocturne, instalaţii de transport pe cablu, zăpadă artificială, şcoli atestate de schi, dar şi unităţi de cazare pentru turişti, dotate cu centre SPA.

Următoarea dezbatere va avea loc în luna februarie 2017 la Vatra Dornei și va aborda subiectul “Ariile naturale protejate și dezvoltarea pârtiilor de schi”.

Link reportaj National TV (difuzare 26.11.2016, ora 18.30 – știri):

http://www.nationaltv.ro/ stiri/legislatia-privind- amenajarea-partiilor-de-schi- o-problema-spinoasa

img_0973

img_9660