Ziua Internațională a Muntelui 2017 – sărbătorită la CE-MONT, Vatra Dornei

Vineri, 16 decembrie 2017, la sediul Centrului de Economie Montană (CE-MONT) al Institutului Național de Cercetări Economice „Costin C. Kirițescu” (Academia Română), din Vatra Dornei, a avut loc cea de-a 14-a Conferință științifică și informală dedicată celebrării „Zilei Internaționale a Muntelui” (Parteneriatul Montan / ONU-FAO) 2017 ce a avut ca temă: „Munții sub presiune: Climă, Securitate alimentară, Migrație”.

Evenimentul a fost organizat de Forumul Montan din România în colaborare cu Centrul de Economie Montană (CE-MONT) al Institutului Național de Cercetări Economice „Costin C. Kirițescu” al Academiei Române, Agenția Zonei Montane, Filiala Bistrița Năsăud a Forumului Montan din România, Asociația Națională pentru Dezvoltare Rurală-Montană „Romontana”, Federația Agricultorilor de Munte “Dorna” și Primăria municipiului Vatra Dornei. Invitat de onoare, a fost ministrul agriculturii și dezvoltării rurale, dl. Petre Daea.

Principalele teme dezbătute în cadrul Conferinței:

  • dezvoltarea durabilă a zonei montane din România – necesitate, resurse, programe;
  • crearea unei rețele naționale de ferme și stâne pedagogice montane;
  • gastroturismul – ca direcție de regenerare demografică pentru zonele montane afectate;
  • satul de munte – rezervor de valori și bastion al trăiniciei poporului român.

Agenția Zonei Montane a fost prezentă cu un stand de produse montane care au obținut dreptul de utilizare a mențiunii de calitate facultative „produs montan”.

În cea de-a doua zi, domnul ministru Petre Daea a făcut o vizită la sediul Agenției Zonei Montane, unde s-a întâlnit cu angajații instituției. S-au purtat discuții referitoare la probleme actuale și soluții de perspectivă pentru dezvoltarea ruralului montan.

Sursa: http://azm.gov.ro/comunicat-ziua-internationala-a-muntelui-2/