Școala de vară IPROMO 2018 (Italia): “Bioeconomia în zonele montane – oportunitate pentru dezvoltare locală”

Suntem încântați să anunțăm lansarea apelului pentru candidaturi la cel de-al 11-lea curs IPROMO – program de formare profesională pe probleme de  dezvoltarea montană durabilă – organizat în comun de către Secretariatul Parteneriatului Montan (FAO), Universitatea din Torino, și din acest an, și de Universitatea din Tuscia, Italia, cu înaltul patronaj al Ministerului Italian pentru Afaceri Externe. Tema din acest an al programului IPROMO vizează „Bioeconomia în zonele montane – oportunitate pentru dezvoltare locală“.

Suntem încântați să anunțăm lansarea apelului pentru candidaturi la cel de-al 11-lea curs IPROMO – program de formare profesională pe probleme de  dezvoltarea montană durabilă – organizat în comun de către Secretariatul Parteneriatului Montan (FAO), Universitatea din Torino, și din acest an, și de Universitatea din Tuscia, Italia, cu înaltul patronaj al Ministerului Italian pentru Afaceri Externe. Tema din acest an al programului IPROMO vizează „Bioeconomia în zonele montane – oportunitate pentru dezvoltare locală“.

Bioeconomia este un subiect deosebit de relevant pentru zonele montane unde comunitățile locale sunt nevoite să optimizeze sistemele energetice și să gestioneze resurselor naturale într-un mod eficient.

Bioeconomia reunește diferite sectoare ale economiei care produc, procesează și reutilizează resursele biologice regenerabile, cum ar fi agricultura, silvicultura, pescuitul și producția de bioenergie. Pentru atingerea obiectivelor de dezvoltare durabilă a acestor sectoare, sunt necesare politici adecvate pentru a face față provocărilor socio-ecologice actuale (de exemplu, creșterea cererii de alimente, schimbările climatice ș.a.) prin abordarea nouă sau reînnoită a bioeconomiei cu aplicarea principiilor economiei circulare, reciclarea deșeurilor și politicile industriale ecologice.

Pe lângă aspectele societale și economice, aspectele legate de mediu, cum ar fi reducerea deșeurilor, protecția solului și atenuarea schimbărilor climatice, sunt un punct central al discuției privind bioeconomia. O bioeconomie durabilă nu poate fi concepută fără gestionarea corespunzătoare a resurselor biologice, respectând nivelurile de regenerare a tuturor resurselor naturale.

Școala de Vară IPROMO 2018 va avea loc în două zone alpine fermecătoare – Ormea, în NV și Pieve Tesino în NE Italiei – cu excursii în zona limitrofă. Vor fi selectați aproximativ 30 de participanți din întreaga lume, practicieni și ceretători cu aplecare asupra domeniului dezvoltării montane.

Cursul se va desfășura în intervalul 15 iunie – 02 iulie 2018, și va include prelegeri, lucrări practice și excursii. Toate activitățile prevăzute se vor desfășura în limba engleză. Lectorii identificați, ca întotdeauna, constituie un mix de profesori universitari, ofițeri FAO și colegii din organizațiile regionale sau internaționale care se ocupă cu dezvoltarea montană durabilă.

Agenda preliminară poate fi accesată aici: http://www.fao.org/fileadmin/templates/mountain_partnership/doc/IPROMO/IPROMO_2018/DraftProgramme_IPROMO_2018_rev.pdf

Costul total al cursului (inclusiv pensiune completă, cazare, taxe, echipamente didactice, transferuri interne, dar excluzând costurile de deplasare) este de 3.000 de Euro. Se pot oferi burse însă acestea vor acoperi doar costurile locale (cazare și școlarizare) și sunt disponibile pentru participanții din țările în curs de dezvoltare (cum este cazul României), doar costurile de transport până în Italia și înapoi fiind suportate de către participanți.

Cunoașterea excelentă a limbii engleze, o diplomă universitară, de preferință, într-o zonă tehnică, cum ar fi agricultura, silvicultură, biologie, geologie sau geografie și o experiență relevantă în domeniu sunt condițiile prealabile pentru trimiterea aplicațiilor.

Cei care sunt interesați să participe se pot înregistra online și încarca CV-urile ca fișier Word sau PDF la http://www.mountainpartnership.org/ipromoform/subscription/en/#c61810

Aplicațiile pot fi trimise până la 23 martie 2018, iar solicitanții se pot aștepta la un răspuns până la sfârșitul lunii aprilie 2018.

Detalii suplimentare la:

http://www.fao.org/mountain-partnership/our-work/capacitydevelopment/ipromo/course-2018/en/