News – Evenimente

  Eveniment de prezentare a oportunităţilor de finanţare prin programul LIFE - Suceava 26-27.10.2017

  În intervalul 26-27 Octombrie, la Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava, va avea loc un eveniment de prezentare a oportunităţilor de finanţare oferite de fondurile programului LIFE.
  Pentru detalii suplimentare vă rugăm să o contactaţi pe dna. Mădălina Cozma - manager proiect Life Closer to You:
  Madalina.Cozma.Life@mmediu.ro
  tel: (+40)746.248.590
  Citește mai mult

  Poveştile huţulilor: Fotoreportajul ,,Familia Zinici’’, by Anca Cioltan (Măgurean)

  Vă supunem atenţiei Fotoreportajul “Familia Zinici, realizat de Anca Cioltan (Măgurean), ce surprinde viața simplă a unei familii de huțuli din Izvoarele Sucevei, cu tradițiile și credințele unei comunități izolate dintr-un cătun al României. Scopul proiectului a fost regăsirea fericirii într-un mod de viață simplu, izolat de ritmul haotic al generației Y de astăzi. Unde este granița între evoluție și tehnologie și ce ne face cu adevărat împliniți? După căutări și fotografii ce surprind cele mai importante aspecte ale vieții familiei Zinici, putem spune că suntem la fel de fericiți, însă forma în care ne exprimăm acest sentiment este diferită.

  Conferința "Gestionarea durabilă a pădurilor și certificarea forestieră" (Brașov, 15 mai 2017)

  Rezultatele proiectului „Întărirea capacității asociațiilor proprietarilor de păduri pentru un management forestier durabil” au fost prezentate oficial cu ocazia conferinței „Gestionarea durabilă a pădurilor și certificarea forestieră”. Evenimentul s-a desfășurat la Brașov, în Aula Universității Transilvania - luni, 15 mai 2017.

  Proiectul a făcut parte din Programul de cooperare elvețiano-român vizând reducerea disparităților economice și sociale în cadrul Uniunii Europene extinse și a fost implementat de către un consorțiu de parteneri format din Asociația ROMONTANA, Universitatea “Ștefan cel Mare” din Suceava, Fundația OpenFields, Federația NOSTRA SILVA și SAB – Centrul elvețian pentru regiunile montane. Proiectul a avut un dublu scop: creșterea capacității organizatorice a asociațiilor de proprietari de pădure și implementarea unui nou sistem de certificare forestieră - PEFC™ - un sistem adecvat proprietăților private de mici dimensiuni. Certificarea PEFC™, cea mai răspândită pe glob, va fi în curând disponibilă și pentru proprietarii de păduri și operatorii economici din România.

  Menţiunea “Produs Montan” pe Etichetele Produselor Agro-Alimentare din Carpaţii României

  ESTE OFICIAL! Producătorii români din zona montană pot să solicite dreptul de utilizare a denumirii “produs montan” pe eticheta produselor. Ordinul ministrului agriculturii și dezvoltării rurale nr. 52 din 03 martie 2017 - care reglementează condițiile în care poate fi folosită această mențiune pe eticheta produselor românești a fost publicat în data de 14 martie 2017, în Monitorul Oficial.

  Astfel România devine una dintre primele țări din Uniunea Europeană care aplică prevederile Regulamentului delegat (UE) nr. 665/2014 și al Regulamentului (UE) nr. 1151/2012 privind “produsul montan” de calitate.

  Şcoala de Vară IPROMO 2017. Aspecte de Mediu și Economice pentru Consolidarea Dezvoltării Durabile Montane.

  Suntem încântați să anunțăm lansarea apelului pentru candidaturi la cel de-al 10-lea curs IPROMO - program de formare profesională pe probleme de  dezvoltarea montană durabilă - organizat în comun de către Secretariatul Parteneriatului Montan (FAO), Universitatea din Torino, și din acest an, și de Universitatea din Tuscia, Italia, cu înaltul patronaj al Ministerului Italian pentru Afaceri Externe. Tema din acest an al programului vizeaza „aspecte de mediu și economice, pentru consolidarea dezvoltarii durabile montane“.
  Școala de Vară IPROMO 2017 va avea loc în două zone alpine fermecătoare - Ormea, în NV și Pieve Tesino în NE Italiei - cu excursii în zona limitrofă. Vor fi selectați aproximativ 30 de participanți din întreaga lume, practicieni și ceretători cu aplecare asupra domeniului dezvoltării montane. Excursia din Valea d’Aosta, organizată în colaborare cu Institutul Agricol Regional, va permite participanților să descopere diferite exemple de activități economice durabile specifice regiunii Alpine iar vizitele pe teren de lângă Pieve Tesino vor viza teme de silvicultură montană si managementul resurselor forestiere pentru producția de instrumente muzicale.

  Workshop: “Soluţii de rezolvare a disfuncţionalităţilor cauzate de legislaţie, pentru asociaţiile de proprietari de păduri”

  Echipa de implementare a proiectului „Întărirea capacității asociațiilor proprietarilor de păduri pentru un management forestier durabil”, formată din organizațiile A.N.D.R.M. Romontana, Federația „Nostra Silva”, Universitarea „Stefan cel Mare” din Suceava și Fundația OPENFIELDS, a organizat la Suceava, vineri 17 martie 2017, un workshop cu tema “Solutii de rezolvare a disfunctionalitătilor cauzate de legislație, pentru asociațiile de proprietari de păduri”, în cadrul proiectului „Întărirea capacităţii asociaţiilor de proprietari de păduri pentru un management forestier durabil” co-finanțat prin Programul de Cooperare Elvețiano - Român.

  Citește mai mult

  Sprijin pentru prima împădurire și crearea de suprafețe împadurite (2017)

  Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează pe toţi cei interesaţi că până în data de 31 martie 2017, orele 16.00, se poate accesa Schema de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire și crearea de suprafețe împădurite”, aferentă Măsurii 8 „Investiții în dezvoltarea zonelor împădurite și îmbunătățirea viabilității pădurilor”, SubMăsura 8.1 „Împăduriri și crearea de suprafețe împădurite” din cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020.

  Scopul ajutorului îl reprezintă acordarea unui sprijin financiar deţinătorilor publici şi privaţi de terenuri agricole şi neagricole şi formelor asociative ale acestora pentru împădurirea şi crearea de suprafeţe împădurite.

  Citește mai mult

  Dezbatere: “Gestionarea durabilă a pădurilor private” (Suceava, 16.01.2017 - "Universitatea Ștefan cel Mare")

  Dezbaterea cu tema "gestionarea durabilă a pădurilor private" s-a desfășurat luni - 16 ianuarie 2016, la Universitatea “Ștefan cel Mare” din Suceava, Sala E227, începând cu orele 10.00. Evenimentul a fost organizat de către A.N.D.R.M. ROMONTANA în parteneriat cu UNIVERSITATEA “ȘTEFAN CEL MARE” DIN SUCEAVA, FEDERAȚIA PROPRIETARILOR DE PĂDURI ȘI PĂȘUNI DIN ROMÂNIA “NOSTRA SILVA” și FUNDAȚIA OPEN FIELDS în cadrul proiectului „Întărirea capacităţii asociaţiilor de proprietari de păduri pentru un management forestier durabil” co-finanțat prin Programul de Cooperare Elvețiano - Român.

  Citește mai mult

  ”Ziua Internațională a Muntelui 2016, a fost celebrată la Vatra Dornei”

  Forumul Montan din România, organizație membră a Parterneriatului Montan Internațional (ONU), în colaborare cu ”Centrul de Economie Montană – CE-MONT” Vatra Dornei / Institutul Național de Cercetări Economice ”Costin C. Kirițescu” al Academiei Române, Agenția Zonei Montane (M.A.D.R.), Asociația Națională pentru Dezvoltare Rurală Montană ”Romontana”, Federația Agricultorilor de Munte “Dorna”, filialele F.M.R. din județele Bistrița-Năsăud, Bacău, Dâmbovița, Neamț, Hunedoara, Sibiu – Consiliul Județean Suceava și Primăria municipiului Vatra Dornei, au organizat cea de a 12-a Conferință științifică și informală – pentru sărbătorirea ”Zilei Internaționale a Muntelui”.

  Tematica anului 2016 a fost: ”Cultura comunităților montane. Celebrarea diversității și întărirea identității”.

  Citește mai mult

  Conferința "Pârtiile de schi şi pădurea. Legislaţia: între oportunitate şi precauţie“ (Băile Homorod – județul Harghita, 24-25 noiembrie 2016)

  PCER

  Dezvoltarea pârtiilor de schi din Carpaţii României devine un subiect de actualitate. La  apelul Asociaţiei Naţionale pentru Dezvoltare Rurală Montană - ROMONTANA și al Federaţiei Proprietarilor de Păduri şi Păşuni din România – NOSTRA SILVA au răspuns mai mulți reprezentanți ai societății civile, stakeholderi din mediul privat, parlamentari, dar și autorități locale și centrale.

  În intervalul 24-25 noiembrie 2016, în staţiunea Băile Homorod din județul Harghita, a avut loc prima dezbatere dintr-o serie de evenimente pe acest subiect, organizată în cadrul proiectului "Întărirea capacităţii asociaţiilor de proprietari de păduri pentru un management forestier durabil" (Programul de Cooperare Elveţiano-Român).

  Citește mai mult

  Conferința Finală a proiectului "Modele agricole sustenabile pentru zona montana din România" (15 noiembrie 2016, București)

  PCER

  Hotel Crowne Plaza din BucureșŸti a găƒzduit marț›i, 15 noiembrie, conferinț›a finalムa proiectului "€žModele agricole sustenabile pentru zona montanムdin România"€, proiect finanț›at de căƒtre guvernul Elveț›iei prin "Programul de Cooperare Elvețiano-Român".

  Ύn realizarea proiectului au fost implicate patru organizaț›ii: Federația Agricultorilor de Munte "€žDorna"€ (FAMD), Fundația €žOpen Fields, Agrom-RO, Asociația ROMONTANA ș™i partenerul elveț›ian "€žSchweizerische Arbeitsgemeinschaft fur die Berggebiete"€ (SAB) -€“ Centrul Elvețian pentru Regiunile Montane. Beneficiarii proiectului sunt Asociaț›ia Crescăƒtorilor de Oi "€žStrăƒcior"€ din Bistriț›a Bârgăƒului (jud. Bistriț›a-Năƒsăƒud), Asociația Crescăƒtorilor de Animale Tulgheș™ (jud. Harghita), Composesoratul Ibăneș™ti (jud. Mureș™), Asociaț›ia Producăƒtorilor Montani Fărcaș™a (jud. Neamț›), Asociaț›ia de Dezvoltare Ruralム"€žGrinț›ieșul"€ Broș™teni (jud. Suceava) ș™i Obș™tea Năƒruja (jud. Vrancea). Cele șase asociații, beneficiarii direcț›i ai proiectului, au reuș™it în doi ani sムconstruiascムde la zero stâne moderne în județ›ele Neamț›, Suceava, Harghita, Bistriț›a-Năƒsăƒud, Mureș™ ș™i Vrancea, la care se adaugムpregăƒtirea profesionalムa beneficiarilor prin cursurile de formare, partea de management a pajiș™tilor, reț›ete ș™i specificaț›ii de produs, partea de marketing și promovare a brandului creat sub care beneficiarii îș™i pot vinde produsele, intitulat "€žDe La Munte"€.

  Citește mai mult

  Conferinţă: “Standardele naţionale pentru certificare forestieră - instrument pentru gestionarea durabilă a pădurilor din România” - 18.10.2016

  PCER

  În cadrul conferintei “Standardele naţionale pentru certificare forestieră - instrument pentru gestionarea durabilă a pădurilor din România”, desfăşurată în Sala Mare a Palatului Patriarhiei din Bucureşti, la data de 18 octombrie 2016, s-au adoptat prin consens la nivel naţional documentele ce vor compune Standardele naţionale PEFC® pentru România. Aceste documente vor fi transmise spre aprobare Board-ului PEFC Intenational, urmând ca ulterior, certificarea PEFC® să fie disponibilă pentru proprietarii de păduri şi operatorii economici din România.

  Citește mai mult

  Modele Agricole Sustenabile pentru Zona Montană din România - 21.09.2016

  PCER

  Proiectul “Modele agricole sustenabile pentru zona montană din România” a ajuns pe ultima sută de metri, reuşind să-şi îndeplinească obiectivele. La activităţile proiectului şi-au adus contribuţia cinci organizaţii: SAB, FAMD, Fundaţia OPENFIELDS (fostă Heifer), Asociaţia Agrom-Ro şi Romontana.

  Citește mai mult

  Consiliul Pădurilor și Dezvoltării Rurale – 08.06.2016

  PCER

  În cadrul proiectului "Întărirea capacității asociațiilor proprietarilor de păduri printr-un management forestier durabil" co-finanțat prin Programul de Cooperare Elvețiano-Român, miercuri 08.06.2016 a avut loc în București, primul Forum al Consiliului Pădurilor şi Dezvoltării Rurale, structură națională de tip partenerial, fără personalitate juridică, cu rol de formulare a politicilor și strategiilor, de evaluare a modului de implementare a politicilor, de reprezentare și comunicare pentru domeniul pădurilor și al prelucrării lemnului, în contextul mai larg al dezvoltării rurale și locale.

  Citește mai mult

  Consultare Publică pentru Standardele Naţionale PEFC pentru România - 20.05.2016

  PCER

  Întâlnirea a avut loc in data de 20.05.2016 la Brașov și a început cu o scurtă trecere în revistă a celor prezenţi. Fiecare participant s-a prezentat şi se constată reprezentativitate la nivelul majorităţii categoriilor de stakeholderi.

  Până la data consultării publice nu au fost primite amendamente cu privire la documentele supuse consultării, iar toți cei prezenți au fost implicați pe parcursul procesului de realizare a Standarelor PEFC –RO, astfel încât agenda suferă ușoare modificări, în sensul că nu se vor mai prezenta din nou, în amanunt, Criteriile și Indicatorii.

  Citește mai mult

  Elevii din România și Norvegia propun idei de aplicații pentru monitorizarea impactului asupra mediului generat de operațiunile companiilor (aprilie 2016)

  greenovationElevii din România și Norvegia propun idei de aplicații pentru monitorizarea impactului asupra mediului generat de operațiunile companiilor

  București, 4 aprilie 2016 – O echipă de 5 elevi din România și Norvegia a propus o idee de aplicație inteligentă în cadrul unei competiții de proiecte de sustenabilitate, care ajută companiile să își îmbunătățească produsele prin feedback-ul obținut direct de la consumatori, folosind sistemul de coduri QR accesibil pe toate smartphone-urile, precum și să verifice dacă produsele oferite sunt prietenoase cu mediul înconjurător.

  Citește mai mult

  Calendarul Evenimentelor din "Țara Dornelor" 2016

  Asociația de Ecoturism "Țara Dornelor" a publicat recent Calendarul Evenimentelor ce se vor desfășura în anul 2016, realizat în cadrul proiectului "Green Entrepreneurship - Dezvoltarea Destinațiilor de Ecoturism din Romania" (program comun al Romanian - American Foundation și Fundația pentru Parteneriat).

  Citește mai mult

  România implementează mențiunea de calitate, facultativă – Produs Montan

  Ministerul Agriculturii din România a anunțat că lucrează la punerea în aplicare a legislației europene privind utilizarea termenului de calitate "Produs Montan".

  Citește mai mult

  Alpin Film Festival 2016

  Alpin Film Festival - primul festival internațional de film, carte și fotografie destinat promovării culturii și civilizației montane din România. Detalii pe www.alpinfilmfestival.ro

  Citește mai mult

  Direcțiile viitoare de gestionare a pădurilor private - 01 martie 2016 (Suceava)

  PCER

  Evenimentul s-a desfasurat la Hotel Imperium si a avut urmatoarea agenda:

  10.00-10.15 – Introducere, scurta prezentarea a obiectivelor intalnirii (Liviu Nichiforel, USV)

  10.15-11.15 – Provocari si oportunitati in gestionarea padurilor private (Catalin Tobescu, Nostra Silva)

  11.15-11.45 – Standardul national PEFC – structura si forma de consultare (Istvan Toke, Nostra Silva)

  11.45-13.00 – Discutarea masurilor legislative necesare asigurarii unei gestionari responsabile in sectorul privat (moderator – Catalin Tobescu, Nostra Silva)

  13.00          – Masa de pranz (Restaurant Hotel Imperium)

  Citește mai mult