Ziua Internațională a Muntelui

ziua-internationala-a-muntelui

ZIUA INTERNAȚIONALĂ A MUNTELUI – 11 DECEMBRIE 2016

CULTURA MONTANĂ – CELEBRAREA DIVERSITĂȚII ȘI ÎNTĂRIREA IDENTITĂȚII COMUNITĂȚILOR MONTANE

Adunarea Generală a Națiunilor Unite a declarat 11 decembrie “Ziua Internațională a Muntelui”. Încă din anul 2003, se pune un foarte mare accent pe conștientizarea importanței munților pentru viață, evidențierea oportunităților și constrângerilor dezvoltării zonelor montane și construirea de alianțe/parteneriate care vor aduce schimbări pozitive pentru populațiile și mediile montane.

„Cultura montană – celebrarea diversității și întărirea identității comunităților montane” reprezintă tema selectată pentru celebrarea Zilei Internaționale a Muntelui din anul 2016.

Conceptul de moștenire culturală, tradițională și spirituală este intrinsec legat de mijloacele de trai ale oamenilor de la munte, unde, de multe ori stilul tradițional determină modul în care oamenii își trăiesc viața. Multe zone montane găzduiesc comunități indigene antice care dețin și păstrează prețioase cunoștiințe, tradiții și limbi.

Munții au o semnificație spirituală pentru majoritatea religiilor, cum ar fi: Muntele Olimp, Muntele Sinai, Machu Picchu, Muntele Athos ș.a. Populațiile montane și-au dezvoltat sisteme remarcabile de utilizare a terenurilor bogate în biodiversitate și au evoluat de-a lungul secolelor datorită coexistenței armonioase cu mediul înconjurător.

Pentru locuitorii zonelor montane, pământul, apa și pădurile nu sunt pur și simplu resurse naturale. Calcând pe urmele strămoșilor lor, noile generații trebuie să înțeleagă că bunăstarea lor, sentimentul lor de identitate și viitorul copiilor lor depind de administrarea atentă a mediului. Cunoștințele și tehnicile lor tradiționale sunt esențiale pentru gestionarea și îmbunătățirea rezistenței ecosistemelor montane fragile.

Muntii sunt de asemenea zone turistice și culturale. De la schi și alpinism la vizitarea bisericilor din stâncă ale Etiopiei, munții oferă toate tipurile de posibilități pentru toate tipurile de turiști. Gestionat într-un mod sustenabil, turismul montan poate avea un rol în promovarea și protejarea culturilor tradiționale, precum și în crearea de stimulente pentru protecția ecosistemelor, bunurilor și serviciilor montane.

Chiar dacă tema sugerată pentru Ziua Internațională al Muntelui 2016 este Cultura montană, țările, comunitățile și organizațiile sunt încurajate să celebreze acest moment chiar și prin folosirea altor teme mai relevante pentru fiecare în parte.

Pentru mai multe informații vă invităm să intrați pe website-ul oficial al Zilei Internaționale a Muntelui (http://www.fao.org/forestry/internationalmountainday/en/).